top of page

À la recherche du temps perdu 
2nd International Classical Music Festival 2022

13 - 16 oktober 2022 in de Sint Janskerk te Maastricht

“Muziek is misschien wel het unieke voorbeeld van wat had kunnen zijn - als er niet de uitvinding van de taal was geweest, de vorming van woorden, de analyse van ideeën - de communicatie van zielen“

- Marcel Proust

Voor de tweede editie van het International Classical Music Festival, georganiseerd door Stichting Klassika International, wilden we de beroemde Franse schrijver Marcel Proust wiens honderdste sterfdag we vieren associëren met de muziek.

Voor ons was het logisch om ons te baseren op een van zijn grote werken: A la recherche du temps perdu. Want hoe kunnen we in dat opzicht niet óók denken aan de kostbare tijd,die wij als kunstenaars, hebben verloren tijdens deze coronacrisis? Maar we hebben die verloren tijd terug gevonden. Om naar Proust te verwijzen, in zijn werk Le temps retrouvé: als Klassika International zijn wij blij om het podium en het publiek opnieuw te vinden!

De zoektocht naar die verloren tijd is een werk geschreven in zeven delen en gaat in het bijzonder over Proust’s kindertijd, zoals hij die zich herinnert: de geuren, de geluiden, de emoties.

Om die reden zal het festival beginnen met een verkorte versie van Mozart’s beroemde opera The Magic Flute waarin dans en choreografie (door dansschool Danee Klever), zang, muziek en verteller, met medewerking van kinderen die verkleed zullen zijn, gezamenlijk in een dynamisch en harmonisch geheel zal worden uitgevoerd naar een origineel idee van Saskia Eurlings van stichting Favola in Musica.

Een keur aan artiesten uit allerlei windstreken zal een reeks concerten geven, die even eclectisch als opwindend zullen zijn. Het betreffen de sopraan Egita Gielen, de tenor Alexandre Guerrero, de violisten Nikita Akulov en Amara Tir, het Eurasia Quartet, de contrabassist Nicholas Schwartz alsook de pianisten Anna Fedorova,  Didier Castell-Jacomin,  Eliane Rodrigues, Ludovic Selmi, Carles Budó,  Patricija Ciemese, Sachit Ajmani, Isabel Rico, Tania Cardillo en de gitarist Sandro Rodrigues.

U zult hierbij de werken (her)ontdekken van componisten waar Proust erg van hield, zoals César Franck en zijn sonate voor viool en piano, of de twee concerten van Chopin in hun originele versie (piano en strijkkwartet), maar ook melodieën van zijn vriend en componist Raynaldo Hahn. Daarnaast zullen composities onder andere van Bach, Beethoven, Massenet, Mozart en Ravel ten gehore worden gebracht.

Het festival zal op zondag 16 oktober afsluiten met werken van een hedendaagse Italiaanse componist die u niet onverschillig zal laten. Tijdens het recital zullen ze gepresenteerd worden als een knipoog naar Proust. Zou het ons verbazen dat als Proust nog onder ons was, dat de componist Luca Moscardi een van de favoriete componisten van deze schrijver zou zijn?

Wij wensen u een aangename muzikale zoektocht naar de verloren tijd!

AfficheA3.png

Programma van de festival kun je HIER vinden!

bottom of page